De geschiedenis van De Polderkudde

En dan is het in eens tijd om uit te delen van hoe het begonnen is. Te delen waarom we doen wat we doen en waarom we er zo gek op zijn.

Als kleine jongen Ben ik (Erwin) verliefd geworden op het honden ras de Bordercollie. Mijn ouders kochten een kruising Labrador x Bordercollie. Wat een lieve leergierige domme hond was dat. Dus ik ging uitzoeken waar de karakter trekken vandaan kwamen en zo kwam ik uit bij mijn voorliefde voor de Bordercollie. Ongeveer 10 jaar later kreeg ik de mogelijkheid om op de plek waar ik actief was een actieve hond als een Bordercollie te nemen. En zo starte de inmiddels uit de hand gelopen hobby. Layca onze eerste border had altijd nog energie over ondanks dat we veel met haar liepen en ze dagelijks met mij op de camping (waar ik toen werkte) te vinden was.
Al wandelend kwamen we vaak bij de Ermelo’s Schaapskooi langs. Nieuwsgierig naar de schapen als Layca is ben ik op zoek gegaan naar de Herder die overdag op het veld liep en zo kwam ik er achter dat daar met vrijwilligers de weekenden  werden opgevuld. Maar dan moest je als baas met je hond wel het kunstje kennen.

Zo gebeurde het dat ook die stap gezet werd en we de training schapendrijven in Hoenderloo zijn begonnen. Wat een prachtige eerste kennismaking met de sport was dat. Layca los bij de schapen en zonder dat ik en zij ook maar iets hebben geleerd bracht zij de schapen als een volleerde hond naar me toe.

Toen was het de tijd voor mij om te leren hoe het moet en wat je moet doen om alles ook zo netjes mogelijk te laten verlopen. Nu ik dit schrijf ben ik nog niet klaar met dat leer proces en wat is het gaaf. Al doende vond mijn vrouw (Lisette) het ook behoorlijk interessant. En kwam er al snel een tweede Bordercollie onze Hailey.  Deze is nog actiever en nog leer gieriger als Layca. Ook zij ging trainen. Op de training locatie liepen leerde weet Drents heidenschaap ras kennen. Zo ontstond ook daar onze voorliefde voor dit oude Nederlandse ras met zijn geschiedenis en zijn verhaal.

Op de camping ontstond het idee om een paar schapen te gaan houden. En zo als grasmaaiers en als educatie mee te nemen over het terrein. Zo gezegd zo gedaan. En na de start met 4 ooien waarvan 1 drachtig ontstond daar onze kudde. Na een paar maanden waren dat 5 ooien en 1 ram. De ram moest met 4 maanden weg onze eerste verkoop in de kudde. En toen er mogelijkheden bij kwamen groeide deze kudde door naar 15 ooien helaas niet meer op de camping. Eerst stonden ze verderop  bij een boer waar 1hectare braak lag, daarna bij kennissen op hun hobby boerderij. Zo ontstond de kudde die we nu gebruiken. Van die eerste 4 schapen en 2 lammeren zijn er momenteel nog 3 over welke bij ons lopen. Na deze twee boeren velden is de kudde verhuist naar de plek waar het nu altijd nog loopt. Het Scoutinglandgoed in zeewolde. Een plek met vele mogelijkheden en waar de hobby nog verder kan uitgroeien. En zo lopen er nu gemiddeld 50 schapen in de totale kudde. Rammen en ooien beide gescheiden. Allemaal schapen goed gekeurd als volgens de stamboek normen van het Drents heidenschaap. Zo groeide de kudde uit in 4 jaar van 4 schapen tot 50 schapen 1 hond naar 2. en Wie weet wat de toekomst nog gaat brengen. Wij kijken er naar uit door te groeien in de hobby. Zoek ons op en kom eens langs we delen er graag over.

Meer weten? Kom eens langs